Beëindigen opbouw Pensioen in eigen beheer vóór 1 juli 2017

Met ingang van 1 juli 2017 kan de directeur grootaandeelhouder (DGA) zijn pensioen in eigen beheer niet langer voortzetten. De pensioenopbouw moet dus tijdig worden stopgezet. Wat houdt dat nu precies in en welke handelingen moet u als dga nog verrichten?

Het stopzetten van de pensioenopbouw in eigen beheer betekent dat het niet langer mogelijk is om te doteren aan dit pensioen en dat het opgebouwde pensioen wordt ‘bevroren’. Als een deel van het pensioen extern bij een verzekeraar is ondergebracht, dan kan dat worden teruggehaald naar eigen beheer. Een verzoek daartoe moet wel vóór 1 juli 2017 door de verzekeraar zijn ontvangen.

Daarnaast heeft het beëindigen van de opbouw ook gevolgen voor de inhoud van uw pensioenbrief; deze zal aangepast moeten worden. Daarbij wordt niet alleen de toekomstige opbouw van het ouderdomspensioen beëindigd; ook de verwerving van eventueel partnerpensioen stopt. Het stopzetten van het pensioen in eigen beheer heeft dus ook gevolgen voor uw partner, maar mogelijk ook voor uw eventuele ex-partner.

Het is dan ook van belang om tijdig goede afspraken te maken met uw (ex-)partner.

Meer actualiteiten

  • In april berichtte PensioenPro dat bij de uitwerking van het pensioenakkoord nog lastige vragen openstaan. Een van die vragen is hoe de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel eruit komt te zien. 

  • Intussen heeft de uitbraak van het COVID-19 virus, beter bekend als het Corona-virus, ook in Nederland geleid tot ingrijpende maatregelen die in ieder geval tot begin april duren. Deze maatregelen zul

  • We are very proud to announce that no less than three of our firm’s pension lawyers (and three of thirteen Ranked Lawyers in the Netherlands) are now listed in Chambers Europe 2020. See our Chambers r

  • Hoewel het er vorig jaar lang naar uit zag dat de pensioenen bij een aantal pensioenfondsen (waaronder PMT, PME en ABP) in 2020 gekort zouden moeten worden, heeft de Minister op 19 november 2019 een r

  • Geschillen, discussies en conflicten over pensioen. Het is ons dagelijks werk. Vaak duurt zo'n conflict lang, waardoor de kosten oplopen. Mediation kan dan een goed alternatief zijn.

  • Op welk moment eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege als partijen overeen zijn gekomen dat het dienstverband eindigt op de pensioengerechtigde leeftijd? 

  • Waarom staan de dreigende pensioenkortingen volop in het nieuws? Zijn deze echt onafwendbaar en wat kunnen werkgevers of pensioenfondsen doen?

  • Verplichte wijziging van alle Nederlandse pensioenovereenkomsten

  • Op 13 juni organiseren wij het pensioenseminar “Is de werkgever verantwoordelijk voor pensioen?” “Pensioen, dat regelt de verzekeraar of het pensioenfonds toch!?” Herkenbaar? Werkgevers hebben ech

  • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt van wel. Deelnemers zouden volgens hem rechten moeten kunnen ontlenen aan uniforme pensioenoverzichten en jaarafschriften van een pensioenuitvoerder, zo nodig door

Altijd op de hoogte

De ontwikkelingen in ons vakgebied staan nooit stil. Wij vinden het bijzonder belangrijk om zowel op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen, als deze kennis te delen en te onderbouwen. Hieronder vindt u verschillende artikelen, publicaties en uitspraken rondom pensioenrecht en aanverwante rechtsgebieden.

Meer nieuws